miki21 píše: 19.04.2020 20:48
.......Takže úkolem médií je, udržet populaci v neustálém strachu.
Stádo se nejlépe ovládá, když se bojí vlka.
Ano, tak nějak mě to připadá. K tomu mám obavy, aby se budoucnost nezvrátila směrem, o který rozhodně většina z nás nestojí. Například zavedení čínského modelu sledování osob všemi dostupnými technologiemi by někteří viděli velmi rádi. A samozřejmě pro naše dobro, Covid-19 či možnost dalších jiných pandemií je k tomu přece dobrým důvodem, kterým se dají podobné kroky zdůvodňovat do nekonečna. Dají se zkrátka prosadit věci, které by ještě před dvěma měsíci byly nemyslitelné, protože by neprošly. Jednou z nich může být například i zrušení hotovosti, čímž by stát získal kontrolu úplně nad vším a nad každým.
Osobně to všechno snáším docela obtížně, pár dnů jsem v relativním klidu ale minimálně jeden nebo dva dny v týdnu mě přepadnou docela deprese. Ve svém věku už něco pamatuji ale tak razantní omezení svobody rozhodně ne. Mnohá opatření samozřejmě chápu, mnohá ale nikoliv. Na roušky jsem si už za ten měsíc nějak zvykl, ale vadí mě maximálně. Při manuální práci ji stejně nemám, nehodlám se udusit. Ano, za této situace chápu, že ji musím mít všude, kde je koncetrace lidí, t.j. při nákupu, v hromadné dopravě atd.. Nějak ale nechápu, když brzy ráno jdu do auta abych odjel do práce, proč bych se v ní měl dusit když nikde není ani živáčka. Nařízení, které nějaký čas platilo že musím mít roušku za volantem i když jedu sám, tak to jsem nepochopil vůbec, po usednutí do auta ji automaticky sundavám. Nehodlám se dusit a ještě řídit přes zamlžené brýle.
Stejně tak mě už vadí snahy o prodlužování nouzového stavu do nekonečna, různá nařízení se dají uplatňovat i za normálního stavu. Zdůvodňováno je to hlavně tím, že nemusí být při nákupech výběrová řízení. Jasně, když ministr zdravotnictví dává stamilionové zakázky různým individuím a firmám, kterým by za normálního stavu nesvěřil nikdo zakázku ani za pár tisíc. Pak tu máme ministra vnitra, tomu se zřejmě zalíbila moc a tak nutně potřebuje zvýšit pravomoce policie s odůvodněním, že někteří nedodržují nařízení. Sám pak sedí s celým poradním výborem prezidenta v Lánech za jedním stolem, kde sedí všichni včetně prezidenta nahňácaní vedle sebe s občerstvením na stole. Pak to někdo zdůvodní, že sýr se dá jíst i pod rouškou. Prezident by zase rád viděl uzavřené hranice minimálně rok, že sám prý také tráví dovolenou na Vysočině. Myslím že pan prognostik by to měl nechat na lidech, kteří tomu rozumí, t.j. epidemiologové atd.., ti to sami posoudí a doporučí podle aktuální situace. Otázkou je i průchodnost hranic pro dopravu, na které jsme bohužel hodně závislí, abychom vůbec měli co si v prodejnách koupit, včetně mnoha potravin. Nechal bych ho sedět v kamionu 10 a více hodin na dálnici, kde si nemá kam ani dojít na WC, možná by se potom ze svého snu probral.
Nijak nesnižuji význam toho, že se jedná o nový vir který se teprve zkoumá, nemáme proti němu imunitu, není vakcína a šíří se tedy velmi rychle. Ano, nemůžeme tuto infekční chorobu srovnávat třeba s rakovinou, ale podstata je v tom, že na rakovinu a mnohé další nemoci zemře v důsledku omezení péče nakonec mnohem více lidí, než na Covid-19. Jsou odložena mnohá vyšetření, zákroky, operace, což si nepochybně vybere svou daň. Lékaři prohlašují, že například tolik prasklých slepých střev nikdy neviděli. No samozřejmě, ono takové vyšetření břicha se po telefonu dost těžko realizuje. Ano, z počátku byly obavy a tedy byl i důvod, nikdo nevěděl jak se bude epidemie šířit a bylo třeba zabránit možnému přetížení nemocnic apod.. Strašákem byla Itálie a později Španělsko. Nevidím ale důvod, držet tento stav měsíc nebo déle. K dnešnímu dni je aktuálně na Covid-19 hospitalizováno 390 nemocných, když se podívám na statistiku na webu MZČR tak nejvíce to bylo 9.dubna a to 446 hospitalizovaných. To by snad nemělo být číslo, ze kterého bychom měli mít hrůzu že péči o ostatní pacienty naše zdravotnictví nezvládne, i když za přísnějších bezpečnostních opatření.
Ačkoliv už téměř patřím do údajné rizikové skupiny, tak panickému strachu, který média šíří, rozhodně nepodléhám. Myslím si, že důležité je hlavně řídit se zdravým selským rozumem. Základní hygienické návyky mám po celý život, že si umyji ruce důkladně mýdlem po toaletě, před každým jídlem, nebo když přijdu domu, považuji za samozřejmost. Nyní jsem si to pouze trochu zpřísnil, například v autě vozím dezinfekční gel a pokud jsme s kolegou někde v terénu, chceme něco málo pojíst a umýt si ruce není kde, alespoň si je očistímě tímto gelem. Parkrát v týdnu vydezinfikujeme auto, hlavně volant, řadící páku atd.. Odstup od lidí v krámě apod. se snažím dodržovat, hromadnou dopravou nejezdím, stejně tak nejezdím s cizími lidmi ve výtahu. Stačí jenom používat mozek, nařizovat mě to nikdo nemusí. Že hromadné akce přijdou v "uvolňování" až naposled, to taky chápu. Ale mnohé jiné považuji za naprosto zbytečnou buzeraci a o ekonomických škodách raději nemluvě. Z tohoto "resetu" se budeme vzpamatovávat hodně dlouho, raději si to ani nepředstavuji.