Ma.rt píše: 13.04.2020 17:36
Stano: jenze příliš dlouhe kvalty pro slaby motor spotrebu muzou zvysit. To pak jedes casto uz s plynem na podlaze. U turba je ale plyn na podlaze jeste horsi co se tyce spotreby.
To viem. Zaradenie 5tky (na okreske/dialnici) ma zmysel iba v kopci, ked na 6 nevladze. Pri 100vke 2500 otacok staci. Pri 130 je to okolo 3300. Nepisem o jazdeni po meste na 6tke, aj ked to prekvapivo ide a motor ani neprotestuje

Aj ked toci ledva nad volnobehom. Zetec pod 1700 duni a dava najavo, ze to nie je ono. Predpokladam, ze to robi variabilne casovanie ventilov (v sirokom spektre), lebo aj ked je to iba 1,33, pod 2000 otacok to ma nie nulovy zatah.
Ma.rt píše: 13.04.2020 17:36
Uz to tu pisu poste, ze nerozporuju trochu lepší spotrebu turbomotoru, ale za ten litr na sto mi ta nuda fakt nestoji.
Ved ok. Ale prave vyvojom sme sa dostali k bezpecnejsim a spolahlivejsim autam s nizsou spotrebou. Ano, kazdy pokrok ma aj svoje chybne odbocenia. Aj pri terajsich motoroch sa ukazali priesery (napriklad Oplacky 1,4 turbo, alebo Kia/Hyu 1,4 TGDi, koncern mal tiez par prieserov, atd). Ale aj napriklad BMW praskali pred rokmi steny medzi 2. a 3. valcom. VW sa "zhoblovali" steny valcov na V10, atd. To ale neznamena, ze sa mame "vratit na stromy", jazdit v karburatorovych motoroch s M6AD a GO po 80t km.
Tvoj jeden liter na sto je pri najazde 20t km rocne na palive 200 litrov = okolo 260Eur. 22Eur mesacne. Alebo 2600Eur za 10 rokov. Takze ak kupujes nove nove auto, mozes zobrat povedzme o dva stupne lepsiu vybavu.