Senzor Klepania

Odpovědět
Matko
Nováček
Nováček

Senzor Klepania

Příspěvek od Matko » 30.04.2008 12:37

Vedeli by ste mi prosim niekto povedat, naco je senzor klepania (detonacneho spalovania), kedy sa zapaja do cinnosti a ako sa teoreticky prejavi jeho nefunkcnost?

Mam problem, ze mi na volnobehu (pri stlaceneje spojke, pri dojizdeni na neutral nie) cele auto klepe, otacky padaju a na emisnej kontrole mi zmerali na volnobehu prilis vela nespalenych uhlovodikov

Skusal som senzor odpojit a ziaden efekt sa neprejavil. Ani pozitivny, ani negativny ...

Pri vyssich otackach je vsetko OK ... ziadne klepanie, uhlovodiky OK, motor si len tak pradie ...
5dv Ford Focus 1.6 Trend - 2001 - Biely, 139 000km, 7,6 l/100km.<br>

Jemar
Zkušený
Zkušený

Re: Senzor Klepania

Příspěvek od Jemar » 30.04.2008 16:22

Klepání zážehových motorů ukazuje na nekontrolovaný průběh spalování, tzv. detonační spalování, které může vést až k poškození agregátu. Tomu zabraňují senzory klepání, což jsou akustická čidla umístěná v konstrukci motoru. Pokud senzor zaregistruje klepání motoru, předá tuto informaci elektronické řídicí jednotce motoru. Ta změní určité parametry motoru, např. okamžik zážehu nebo vstřikování paliva, takže klepání zmizí. Ke klepání - detonačnímu spalování - dochází zejména tehdy, nemá-li benzin potřebnou kvalitu (oktanové číslo).
Tvůj problém asi není toto čidlo, co takhle volnoběžný ventil?

Matko
Nováček
Nováček

Příspěvek od Matko » 02.05.2008 08:48

Dakujem, ze si mi to trosku osvetlil.

Volnobezny ventil som vymenil (sice za starsi z vrakoviska) ale efekt sa ziadny nedostavil .. keby sa to bolo zlepsilo alebo zhorsilo, tak podozrievam ten... Takisto som vymenil podtlakovu hadicu na nasavacom kolene a PCV ventil ktory ju spaja s klukovou skrinou.

Zaujimave je, ze sa toto trasenie a klepanie deje, len ked brzdim so stlacenou spojkou. Ked brzdim s neutralom, otacky padaju pomaly a zastavia sa na "predposlednej palicke".

Mam teda skusit natankovat 98 oktanovy benzin? A cim moze byt dany ten vysoky obsah nespalenych uhlovodikov na volnobehu? ..

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 03.05.2008 00:43

a co treba svicky ?
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Matko
Nováček
Nováček

Příspěvek od Matko » 05.05.2008 09:57

Foki, dik za radu. Sviecky boli menene cca pred rokom za original Motorcrafty, mam nove rozvody, filtre, podtlakove hadice vyzeraju OK, ale tak ma napada, ci to nemoze byt este nieco ine s podtlakom .. mam proste pocit ze jak tie otacky tak rychlo padnu, tak sa motor pridusi .. ze bud nema benzin alebo vzduch alebo oboje .. mozu to byt zanesene vstreky alebo tak nieco?

Vysvetlili by ste mi niekto, ako funguje podtlak v suvislosti s brzdenim? A aky je rozdiel ked brzdim so spojkou a na neutral?

Inak vsetko na tom aute slape ok, diagnostika neukazuje vadne ziadne cidla ...

Trosku mi zerie olej (Z max na min za cca 5000 km), moze to mat s tym suvis s tymi uhlovodikmi a klepanim?

Som proste bezradny. V servisoch mi vravia, nech sa na to vykaslem, ale ked pocujem ten motor sa klepat viem, ze mu to nerobi dobre. A cca pred rokom a pol to este nerobilo, takze sa jednoducho muselo nieco pokazit. Nepoznate nejaky servis/servisaka v okoli prahy, ktory by bol fakt dobry a pomohol mi s tym?

Chcelo by to asi nejaku poriadnu diagnostiku motora, nie len to napojit na komp skontrolovat cidla a zhrabnut 500kc ... kludne to donesiem aj do Budejovic, len nech mi uz niekto naozaj pomoze ... :?

Odpovědět

Zpět na „Focus - benzínové 1998 - 2004“