Opisoval som tento problem v teme pre Duraec HE, ale moze sa to tykat aj inych benzinakov, tak pisem sem:
Pani mam jeden, resp. dva problemy, ktore ale mozy spolu suvisiet. Siel som dnes konecne menit sviecky (avetko ma 74 tisic km), ale nastal problem - nedokazem ich povolit a to som sa snazil so vsetkych sil... zeby nejaka specialita HE duratecu? Podla toho co som cital, by sviecky nemali byt extra silno dotiahnute... ale toto je extrem, neviem ci su nejak zapecene po tolkych km, asi s tym nakoniec budem musiet skocit do servisu, nech to skusia povolit... je to moja prva vymena, cakal som ze to bude otazka par minut... Akou silou teda maju byt sviecky utiahnute?
Druha vec je, ze mi minimalne do sviecky, ktora je najblizsie k otvoru na dolievanie oleja krasne steka olej cez kryt a cievku sviecky az dole ku sviecke - ked som demontovla kryt a cievku, je krasne vidiet, ako po tej gumovej casti stekal olej - je uplne vysuseny a je vidiet ze aj dole okolo sviecky je zasuseny olej... Otvor na dolevanie oleja mam dobre zavrety, tesnenie tam je ale evidente olej trosku preteka... Olej som menil v aprili a je ho tam presne tolko, kolko ma byt... Mali ste s tymto niekto problem? Neviem ci by stacilo len vymenit uzaver (je ale podla mna uplne v poriadku, ako novy, tesnenie neporusene)... A druha vec, co moze sposobit to, ze sa olej dostava az su sviecke?
Zatekanie oleja na sviecky + akou silou sviecky utahovat
- Ryko
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zatekanie oleja na sviecky + akou silou sviecky utahovat
Ford Focus II Hatchback, 2005, Jeans Blue, Ghia, Duratec HE 2.0

- spanel
- Pokročilý
Re: Zatekanie oleja na sviecky + akou silou sviecky utahovat
Platí pravidlo, že svíčky by se měly povolovat a utahovat na studeném motoru - předepsaným momentem, který je definován v příručce.
Co se týká oleje, tak u Vectry jsem měl problém s těsněním ventilového víka, kdy olej prosakoval ke svíčkám přes staré těsnění. Někdy to bývá způsobeno ucpáním hadice na odvětrání víka a tlak ten olej protlačí pod těsněním.
Co se týká oleje, tak u Vectry jsem měl problém s těsněním ventilového víka, kdy olej prosakoval ke svíčkám přes staré těsnění. Někdy to bývá způsobeno ucpáním hadice na odvětrání víka a tlak ten olej protlačí pod těsněním.
Naposledy upravil(a) spanel dne 31.05.2011 07:10, celkem upraveno 1 x.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White
- Ryko
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ano, demontaz som robil pri uplne studenom motore a podla prirucky som cakal, ze sviecky pojdu velmi lahko povolit, kedze by mali byt dotiahnute momentom 12 Nm... realita je ale taka, ze drzia tak, ako by boli dotiahnute tak, aby tam uz zostali na veky vekov... mali by to byt original sviecky este z vyroby, preto som sa cudoval, ako neskutocne silno su dotiahnute...
To vytekanie oleja asi necham na nejake odbornejsie oko a ruky, neviem ci budem sam schopny preverit ci nie ucpana odvetravacia hadica a pod.
To vytekanie oleja asi necham na nejake odbornejsie oko a ruky, neviem ci budem sam schopny preverit ci nie ucpana odvetravacia hadica a pod.

- spanel
- Pokročilý
Asi budou tím olejem "připečené". Možná by pomohl nějaký přípravek na uvoňování zarezlých šroubů, ale s citem, aby se zbytečně nedostal po povolení do motoru. Nebo to prostě pákou urvat, ale nic nepoškodit, to je vždy riziko.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White
- pkadecka
- Test driver
Svíčky se prej maj povolovat na zahřátým motoru a utahovat na studeným. Ty moje ale byly tak utažený, že jsem ukroutil klíč z OBI, asi nějaká kvalitní kutilská ocel
Takže jsem nakonec použil starej trubkovej klíč, co mi zbyl od favorita, ale musel jsem použít ještě klíč na kola (kříž) jako nástavec. Tím se to dobře povoluje (velká páka) i utahuje - neutahovat na krev, ale v ideálním případě momentovým klíčem, jinak o určitý úhel: http://www.roadbook.cz/servis/svicky/.
Ale pozor, už se taky stalo, že tu svíčku někdo přetrh, to je pak průser, když v motoru zůstane půlka svíčky, někde je to tady i s fotkou.

Ale pozor, už se taky stalo, že tu svíčku někdo přetrh, to je pak průser, když v motoru zůstane půlka svíčky, někde je to tady i s fotkou.
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002
- Ryko
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tak a je to. Pomohlo, ze som sviecky demontoval pri zahriatom motore, povolili... Nechal som hodinku motor vychladnut a nahodil nove... vsetko slape ako ma...
Co sa tyka oleja, tak sviecka najblizsie pri otvore na dolievanie mala celu dlzku zavitu zaliatu olejom... ostatne nie... pre istotu som vrchnu cast motora poriadne vyutieral a som zvedavy, ci bude olej stale vytekat alebo tam bol nateceny mozno z minuleho servisu, pri vymene oleja... to by bol ten lepsi pripad... mne pri vymene urcite nevytiekla ani kvapka...
Co sa tyka oleja, tak sviecka najblizsie pri otvore na dolievanie mala celu dlzku zavitu zaliatu olejom... ostatne nie... pre istotu som vrchnu cast motora poriadne vyutieral a som zvedavy, ci bude olej stale vytekat alebo tam bol nateceny mozno z minuleho servisu, pri vymene oleja... to by bol ten lepsi pripad... mne pri vymene urcite nevytiekla ani kvapka...

- Ryko
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tak vyrieseny aj problem ohladne vytekania oleja. Pri vymene sviecok som celu hornu cast motora vycistil aby bolo vydiet ci olej stale vyteka. A po tyzdni jazdenia sa ani kvapka cez dolievaci otvor nedostala von... Takze problem s vytekanim bol evidentne pred tym, ako som ja olej v aprili vymenil... Pravdepodobne v nemeckom servise dali asi vaic oleja ako treba a potom pomaly pretekal cez hrdlo von... Pri kontrole mnozstva oleja po dovezeni auta bol velky problem odcitat na ryske, kolko oleja vlastne je v motore... Ale kedze bol olej meneny dva mesiace pred tym, ako som auto kupil, nevidel som dovod sa zaoberat vymenou oleja... Ale je to aspon krasna ukazka toho, ze ak chceme aby nieco bolo spravene poriadne, musime si to spravit sami...