Mondeo MK3 problem xenon svetlo originalne zhasína

Odpovědět
rasti.ma
Nováček
Nováček

Mondeo MK3 problem xenon svetlo originalne zhasína

Příspěvek od rasti.ma » 01.05.2011 22:22

Zdravím všetkých,

chalani, prosím vás o pomoc, rady, tipy, nápady a vopred ďakujem.
Mám Mondeo r.v. 2004 s originál xenon svetlami. Avšak jedno už nieje originál, no nie mojím pričinením. Tak som už auto kúpil niekedy v novembri 2010. Jednen xenon, ten originál, sa hneď od kúpy správal tak, že po cca 5 minútach zhasínal. Kúpil som žiarovky z netu, z 1. stránky čo som vygooglil, pretože na ďalších to nebolo o moc lepšie, a skúsil tie lacné 15 eurové. Po dvoch hodinách prevádzky začala jedna zhasínať. Tak som sa pustil do študovania fóra a pmaly zháňal cenovo dostupnú riadiacu jednotku (nezmysel, jedine ak čína). No pre istotu som vybojky zamenil a na prekvapenie zhasinala tá istá ktorá predtým. Radosť, skvelé, nieje to riadiaca jednotka, ale lacne žiarovky. Objednal som Philips, jedna opäť zhasína. A tak zas čtam fóra, demontujem svetlo, výbojku a zisťujem, že výbojka má odpálený drôtik od tej chromovanej hlavičky. Philipsky na pi.u tiež? sa čudujem :) No nič, vložil som namiesto tej Philipsky jednu z tých dvoch prvých lacných, čo neblikala, spravil som na nej asi 5 štartov a je v prdeli.
Tak teda čo okrem nej je ešte v prdeli? Naozaj tá riadiaca jednotka a odpaľuje mi výbojky?

Sorry za dlhootázku a dík za postrehy a odpovede.

Rasťo
Mondeo 2.0 TDCI - Ghia - 2004

Mattel_LBC
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Mondeo MK3 problem xenon svetlo originalne zhasína

Příspěvek od Mattel_LBC » 23.06.2011 08:45

Zdar,
mám podobný problém :) originál xenony, mondeo z 04, jedno světlo má startér?(tu krabičku :D předělanou na krabičku s logem škodovky a světlo občas problikává, jednou za čas zhasne, jakmile se zhasne a rozsvítí tak v pohodě... Při koupi jsem měnil obě žárovky v jednom servisu v LBC, asi rok OK než to začalo vykazovat výše popsané chyby, tak jsem tam zajel, žárovka vyměněna v rámci záruky a dobrý. Ale po třech měsících to zase začalo :( Zatím jsem to neřešil...
Ford Mondeo kombi / 2.0 TDCI / 2004 / tmavě modrá / Trend + xenony, výhřev sedadel, parkovací senzory...

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 24.06.2011 10:53

Trochu se o tom dočteš ve vedlejším tématu o nivelaci xenonů. Tuším, že od strany 41 tam Vitalish řeší podobný problém, zkouší to vyřešit výměnou trafa tak počkej, až dá vědět jak dopadl. Trochu se přikláním ke Ginesovu názoru, pokud zátěžový regulátor určený k nivelaci obsahuje i kondenzátory na vyrovnávání hladiny napětí, tak by to mohl být on. Otázkou je, proč to dělá jen jedno světlo, když to pravděpodobně bude mít zátěžák společný. Ono ale platí, že dvě shodné součástky nemají naprosto shodné vlastnosti (do xenonů jistě nebude výrobce kupovat několikanásobně dražší párované součástky), tudíž osazení druhého světlometu může být odolnější proti napěťovým špičkám a začne to dělat třeba později. Zkusím se tu podívat po nějakých schématech, trochu by mě zapojení zajímalo, protože xeny mám taky a taky abych tu neplácal nesmysly. Kdyžtak mě někdo opravte!!

EDIT: tak schéma nivelace č. 417-01-00, list 11 jsem tu nenašel. Ale i ostatní schémata osvětlení jsou kreslená jen velmi zevrubně blokově, asi aby se Henry nepřipravoval o svoje know-how :evil: . Zkus se zeptat toho Vitalishe, jestli už s laborací nepokročil... :wink:
Obrázek
Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,
Limited edition GHIA MÍNUS

Vitalish
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Vitalish » 24.06.2011 13:35

Nechtěl jsem sem psát než něco vykoumám, ale mpje situace se má takto:

blikal jsem a zhasínal, vyměnil výbojku - týden OK pak to samé

teď jsem vyměnil trafo a výbojka nebliká, ale po delším provozu zhasíná - budu kupovat novou výbojku a pak se uvidí jestli už je to OK nebo není....

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 24.06.2011 13:40

Hele a co je zkusit prohodit, jestli se to přestěhuje do opačného světlometu, máš jistotu, že je to výbojka...
Obrázek
Mondeo f gombíku f DŽÍJE 2.0, r.v. 05, benál 107kW, blue Deep Navy, LPG AC Stag 300-4 Plus,

Vitalish
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Vitalish » 26.06.2011 19:06

jenže druhý světlo taky před časem chvíli blikalo, tak neni jistota ,-) Už tejden jezdim s jinym trafem a nebliká to, jen se po čase restartne. Podlě mě to starý trafo odpálilo novou výbojku ....

Yeshterr
Test driver
Test driver

Příspěvek od Yeshterr » 27.06.2011 08:32

To je možný, pokud je výbojka už nakopnutá a zdechne v ní oblouk, startuje to znova.
Obrázek

Mattel_LBC
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mattel_LBC » 05.07.2011 20:45

Tak počkám, jak to bude vypadat u Tebe a budu to podle toho řešit dál :-) Moje zatím nezhasíná, ale problikává, jakoby mrká, nezhasíná to ani úplně. Asi týden vůbec nic, teď už to zase tři dny dělá v kuse... :-/
Ford Mondeo kombi / 2.0 TDCI / 2004 / tmavě modrá / Trend + xenony, výhřev sedadel, parkovací senzory...

rasti.ma
Nováček
Nováček

Příspěvek od rasti.ma » 04.08.2011 20:20

Sorry, že som sa dlhšie neozval, ale nefunkčnému svetlu som venoval s dlhšími prestávkami. Aj preto, lebo som si dal denné svietenie a to ma dosť uspokojilo, aspoň teraz v lete :) ...v noci akosi nejazdím. Tak to v krátkosti zhrniem.
Ako sa vraví, že obuvník chodí bosý, tak aj ja, ako technik som nespravil základnú vec a to, že som neskúsil meniť jednotlivé diely z funkčného svetlometu. Preto sa stalo, že som si skalopevne istý vadným štartérom kúpil jeden u forda originál, ale v ronakom čase aj z ebay za 1/3 ceny, takže mám dva. Samozrejme, že keď som ho nasadil, svetlo nešlo a až vtedy som zobral riadiacu jednotku z funkčného a svetlo baví. Takže určite mám problém v tej riadiacej jednotke, ale je ju problém zohnať. Kúpil som jednu cez net z Poľska a samozrejme, že ma týpek oje...l, poslal mi spálenú - bolo to cítiť hneď po rozbalení. Ešte to s ním riešim.
Každopádne teraz zháňam tento ballast - riadiacu jednotku, všade po európe. Dá sa nájsť, ale presne môj typ, presne číslo, tak na to som natrafil fakt len pár krát a to v Číne a v UK a v tom Poľsku...

Typ, ktorý zháňam je: AL 1307329064 ( 1 307 329 064 )
a druhé číslo, kód Fordu: 1S71-12B655-AA

na tom ebay.de sa dá zohnať ballast - STEUERGERÄT - ktorá je opticky rovnaká, ale líši sa posledným trojčíslim, teda napr.: 1 307 329 066, 1 307 329 086 a pri tomto píše, že aj na Mondeo.

Otázka znie, aké čísla majú Vaše riadiace jednotky v Mondeu MK3, chalani? Môžem kúpiť aj jednotku s koncovým číslom 086, keď moje je 064? Vraj je tam už iný software a nepôjde to.

Dík za odpovede a ak by niekto mal ballast na predaj, kúpim.
Přílohy
Xenon-ballast-Mondeo.jpg
Mondeo 2.0 TDCI - Ghia - 2004

johnyram
Junior
Junior

Příspěvek od johnyram » 20.10.2011 07:51

No a přímo ve Fordu to stojí kolik? Jestli se někdy nevyplatí to koupit hned na poprvé i když dražší, než to pak různě kupovat a zkoušet a ve finále to půl roku nefunguje a stojí to nakonec 2x tolik a nervy v kýblu. Nebo si to nechat i namontovat se zárukou, ať máš jistotu. Světla jsou přeci jenom důležité :wink:
Mondeo 06' kombi Tdci 6kvalt 96kw, xenony, vyhřívané skla, denní svícení, sony mp3, tažné...

Odpovědět

Zpět na „karoserie - mondeo mk3“