Hlucnost pneumatik - porovnanie letna vs. zimná guma...

Prostě vše kolem kol.
madbugie
Zkušený
Zkušený

Hlucnost pneumatik - porovnanie letna vs. zimná guma...

Příspěvek od madbugie » 13.11.2008 11:40

mali sme teraz v robote taku polemicku debatu... a nedopatrali sme sa konca

hlučnosť pneumatik lente gumy verzus zimne gumy...

niekto hovoril že logicky by zimná guma mala viac hučať nakolko ma viac lamiel...

ale ja osobne mam pocit že moje zimne gumy su tichšie ako letne...

letne gumy 16´´ hlinnikove disky Michelin Premacy
zimne gumy 15´´ plechove disky Dunlop Winter sport 3D

samozrejme že plechovy disk s menšim priemerom tym padom s vyššim profilom gumy bude mäkší pružnejší a lepšie filtrujúci hrboly na ceste ako vacsi hlinikac, ale tu mi ide o hluk od jazdy dezenu a nie od buchotu tlmicov...

mne osobne sa proste zda ze auto je na zimnych gumach tichsie ako na letnych, nie je tam sice nejak markantne vacsi rozdiel ale je tichsie. ja si myslim ze kvalitna zimna guma by mala byt tichsia lebo je robena z maksich zmesi ako letna a ked jazdim so zimnou vo vyssich teplotach 20 - 25 stupnov tak musi byt este maksia...

kolega hovoril opacne ze isli na ochcavke so zimnymi predpokladam Barum a hucalo to ako v lietadle...

kamarat mal na ibize namontovane letne (nepametam znacku)a ked dal zimne Sava tak hovori ze auto tak stichlo ze skoro ani motor nepocul... :D

takze ak tu taka tema este nie je, tak skuste prihodit vase skusenosti... ktore gumy vam viac hucia (myslim hluk od dezenu a nie ine pazvuky z lozisk a pod...)
Naposledy upravil(a) madbugie dne 13.11.2008 11:45, celkem upraveno 1 x.
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta :-) + 100 fordích koníkov
Obrázek
Obrázek

silverwolf
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Hluk od kolies - porovnanie letna vs. zimná guma...

Příspěvek od silverwolf » 13.11.2008 11:43

Taky mám rozporuplné zkušenosti. Když jsem míval Filcku, tak zimáky hučely velice znatelně ( Barumky) oproti letním. Na Fíkovi mám zimní (Firestone)znatelně tišší než letní (Bridgestone). :|
Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník
Obrázek

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 13.11.2008 11:49

v prvom rade si je potreba uvedomit jeden velmi doležitý fakt a to je stav danej pneu...
každá pneu (či už zimna,alebo letna) tesne pred svojou smrtou hučí omnoho viac ako nova a to z dovodu,že pneu už nieje schopna odfiltrovavat pomocou (amatersky povedane vzorku) nerovnosti a dotyka sa už vačšou plochou o vozovku ako nova (nadherny priklad-skuste si odtisknut stopu novej a starej)
takže ak prezuješ zo zjetych letných na nove zimne, budu 100% tižšie, to sa ešte znasobuje u tzv.sportovych -to je šípovitých letných pneu. bude zimna tižšia.
samozrejme další nie omnoho doležitejší faktor je dany rozmer pneu, nemožeš chciet aby pneu ktora sa dotyka o jeden cm,alebo viacej o vozovku viac vydavala nižšie zvuky ako ta užšia (hovorím o porovnatelnych pneu) pretože už som aj počul nazory,že si niekto vybera pneu podla toho ako vzorek samotny vyzera(čo je absolutna hlupost..)..to znamena,že ak si kupiš nejakeho lacneho drapaka v hypernove a tešíš sa,ako s ním vylezieš na lomničak, nemožeš zostat prekvapený,že na dialnici budeš mat pocit akoby ta niekto pustil dole kopcom s BMX :lol:

takže result:ak by ste porovnavali nove letne versus zimne v porovnatelnej kvalite (značky) a rozmere ,letna už len kvoli svojej konstrukcii a použitej zmesi musí byt tižšia :wink:

silverwolf
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od silverwolf » 13.11.2008 11:50

Jo, ale já jsem na Filce měl ty zimáky oplně novoučký :wink:
Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 13.11.2008 11:53

[quote="madbugie"]

kamarat mal na ibize namontovane letne (nepametam znacku)a ked dal zimne Sava tak hovori ze auto tak stichlo ze skoro ani motor nepocul... :D

quote]
Tak bud prezul,alebo vyhodil motor a preto ho nepocuje,alebo su tak hlucne,ze ani motor nepocuje
:idea:

mehturt
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mehturt » 13.11.2008 12:02

ja som mal minuly rok zimne Dunlop WinterSport 3D na R15 a letne Continental SportContact2 na R17 a tiez sa mi zdalo ze zimne boli tichsie..
2013 Focus kombi
bolo: 2007 Focus kombi 1.6 Ti-VCT Ghia-X
Obrázek

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 13.11.2008 12:05

no minulý víkend jsem přezul na na Barum polaris 2 a to ticho je neskutečné oproti letním Goodyear tuším Hydragrip od Damona ( ale nebývaly tak hlučné :( ). Oboje mají shodný rozměr 185/65R14 a na zimních letos začnu třetí zimu, takže nové nejsou.
Naposledy upravil(a) Skubi dne 13.11.2008 12:14, celkem upraveno 1 x.
FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car
Obrázek
Obrázek
Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 13.11.2008 12:12

nakoniec zistime,ze zimne su tichsie,ako letne,aj ked je to kvoli mäksej zmesy zimnej pneu a pri tychto stale nezimnych teplotach dost nelogicke :idea: :|
potvrdim aj ja,ze zimne Nokian-y WR G2 su o chlp tichsie,ako letne Goodyear Eagle F1 Assym,ale to môze byt aj tou chmelkovou teoriou o uzsej pneu/u mna leto 225,zima 205/

Milinko
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Milinko » 13.11.2008 12:18

Já když minulý rok přezul ze zimních plecháčů 15`Alpin A3 na hliníky 17`SportContact 2 tak jsem byl uplně unešený jak to ztichlo. Týden zpátky jsem přezul zase na zimáky Alpiny a hukot je zpátky. :( Nejvíc to jde poznat když přijíždím do křižovatky, hukot jak v letadle....
Ford Mondeo 1.6 Ecoboost 118kW - Enterprise - White Frozen Gallery
Byl: Ford Focus II, Eibach Pro-Spacer & Pro-KIT, Machine silver Gallery

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Hlucnost pneumatik - porovnanie letna vs. zimná guma...

Příspěvek od Skubi » 13.11.2008 12:23

no já měl zase na letních hluk, jako když jede vlak, který zrychlováním monotóněl a musel jsem zesilovat rádio. teď jsem na ně koukoukal a mám na vzorku stejné schodky, jak už tady někdo dával v obdobném vlákně. :?
FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car
Obrázek
Obrázek
Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 13.11.2008 12:25

jj presne ako som písal..stav danych pneu...zla geometria, tlmiče vam odrovnaju pneu tak,že aj ked na prvy pohlad vyzera,že je ok tak ok nieje :?

madbugie
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od madbugie » 13.11.2008 12:28

ad chmelko

195 mm verzus 205 mm je rozdiel 10 mm cize 5% v tom asi hacik nebude...
(auto aj gumy su nove, myslim ze 3 mesiace jazdene letne mozeme zanedbat)

ono samozjreme urcitu rolu zohra aj tvar dezenu ked to prezeniem ked ide okolo Jeep s "traktoroidnym" dezenom tak je to hukot ako sfina... nakolko tie "zuby" v podstate do cesty naražaju oproti letnej kde dezen sa odvaluje plynule bez prerušenia...

ad zirafak

preto som za tu ibizu dal smajlika (no mozno nebol dost vyrazny...) ale na jeho obranu napisem ze pred 1,5 mesiacom sa polepsil lebo ibizu predali a chceli kupit focus combi po mojom chvalospeve, ale skoncili pri mondeu combi ale aj to je vlastne "kolega" :D
------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta :-) + 100 fordích koníkov
Obrázek
Obrázek

Compressor
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Compressor » 13.11.2008 12:31

Tak já bych taky přihodil své poznatky. Letní mám Michelin EnergySaver a jsou dost tiché. Zimní jsem koupil od r0mika už dost jeté Michelin Alpin a dost hučely,při jízdě 100 a více dokonce bylo slyšet jakoby svištění až slabé hvízdání(kdysi mi to dělalo u favorita-ale to dělaly stěrače,jak se tam proháněl vítr).No a teď jsem koupil a nazul dopředu 2x GoodYear UG7+ a je to o dost tišší jak ty Micheliny,ani žádné svištění,možná to bude tím,že jsou ty GY UG7+ měkčí.

A ještě u otce,ten si koupil novou Thalii,gumy tam byly origo nějaké GoodYear ale nevím typ a hučí jako prase.Vypadají svým vzorkem spíše jako univerzály,ale jsou fakt hodně hlučné.
Ford Focus Kombi 1,6 16V,Ghia,r.v.2000,tmavě modrá metalíza
ObrázekObrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 13.11.2008 13:10

ako tu uz bolo pisane, najvacsi vplyv na hluk pneumatik ma dezen, jednoznacne. Nie ze ci je to letna alebo zimna, ale samotny dezen. Medzi letnymi su niektore brutalne tiche ale su aj brutalne hlucne (napriklad Yokohamy), ale zasa neskutocne drzia. Vsetko je to o kompromisoch. Kvalitne dezeny z pohladu prilnavosti su vacsinou hlucne (vid napriklad gumy na okruhovych autach alebo pretekoch do vrchu). Toto iste plati aj o zimnych. Tie, ktore su robene na zaber v snehu hucia viac ako tie "polozimne".

A musim suhlasit aj s chmelkom, stav pneumatik tiez velmi ovplyvnuje hlucnost. Posledne tyzdne , presne povedane od skoly jazdy, som jazdil na gumach, ktore neskutocne hucali (dokonca aj manzelka to pocula) a bolo to tym, ze dostali riadne zabrat. Musim prehlasit, ze gumy, ktore uz nemaju bocne plochy, hrozne hucia. Mal som take uz troje gumy a u vsetkych to iste. Nie stred gumy, ale vonkajsi okraj je velmi nachylny.

Mal som letne, ktore boli neskutocne tiche (v porovnani s gumami, ktore som mal na Felde). Potom som spravil zopar vyletov do Cunova, zodral som okraje a z exluzivne tichych gum sa stali hucaky. Potom som obul nove zimne, zasa boli exluzivne tiche, navstivil som Cunovo a boli zasa hlucne.
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 13.11.2008 13:18

presne,ako pise vcedula....pokial su znicene/ojazdene/,ale inak poskodene vonkajsie casti pneu,stava sa kazda neskutocne hlucnou,pretoze prave tato zona na pneu je zodpovedna za hlukovy komfort pneumatiky :idea:

Odpovědět

Zpět na „Focus - pneumatiky a disky“