Dovolím si problémy s volnoběhem rozdělit do čtyř, pro mne klíčových skupin:
1) Pokud měl někdo motor s tendencí chcípat na volnoběh , většinou to vyřešilo vyčištění VV, v krajním případě výměna.
2) Pokud měl někdo motor s tendencí chcípat na volnoběh a vyčištění či výměna VV to nevyřešila, nalezlo se zpravidla i mechanické poškození motoru (podpálené ventily, špatné svíčky či kabely, zanesené vzd. filtry)
3) Pokud měl někdo motor s tendencí zvyšování otáček na volnoběh, většinou byla na sacím ústrojí motoru nalezena jakási netěsnost. Většinou prasklá hadice odvětrání klikovky či jiná podtlaková hadice.
4) Pokud měl někdo motor s tendencí zvyšování otáček na volnoběh a na sacím ústrojí motoru nebyla nalezena netěsnost (což je zatím můj případ), většinou laboruje dodnes
Přičítá se to poruše některého čidla, kdy řj. motoru dostává z jednoho čidla chybné údaje a nechává motor z toho důvodu běžět ve vysokých otáčkách.
Mě napadlo teplotní čidlo - pokud by ukazovalo špatně (vyšší teplotu, než je pracovní teplota motoru, musí řj zvednout volnoběh motoru, aby se zvedly ot. vodní pumpy a lépe se chladil). Pokud totiž s autem vyjedu a motor už není úplně studený a ještě není úplně teplý (cca 60 stupňů si myslím), tak to funguje jak má. Respektive si to drží správně 2 hodnoty vonoběhu(což jsem taky dříve nevěděl, že tyto dva volnoběhy jsou záměrně jiné) - za stání 900-1000ot a za jízdy 1200-1300ot. Tudíž bych zkusil motor ohřát a do serie s čidlem teploty chladící kapaliny bych vložil do serie rezistor, abych nasimuloval nižší teplotu motoru. Dle diagnostiky od deklíka mi připadá, že hodnota teploty chlad. kapaliny při stání je trochu divoká, neboť s přehříváním normálně nejsou problémy...viz obrázek: