Nový katalyzátor, nebo bez?
- Gromin
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Nový katalyzátor, nebo bez?
Zdravím,
katalyzátor na mém autě cinká při volnoběhu a velmi nehezky se ozve při vypnutí motoru. Je v něm též malá dirka a tou fouká. Turbo je teď také slyšet více než obvykle.
Můj dotaz je ohledně vhodné nápravy. Mezi mé preference patří spolehlivost vozu a malá spotřeba.
Mám dvě možnosti- katalyzátor vykuchat a zavařit, nebo vyměnit.
O ty peníze za nový katalyzátor až tolik nejde (seženu kompletní od JMJ za 3800,-).
Mechanik v servisu řekl jednoznačně vymlátit- je to prý starý čmouďák, ale nerad bych z toho měl avii.
Co radí zkušení?
katalyzátor na mém autě cinká při volnoběhu a velmi nehezky se ozve při vypnutí motoru. Je v něm též malá dirka a tou fouká. Turbo je teď také slyšet více než obvykle.
Můj dotaz je ohledně vhodné nápravy. Mezi mé preference patří spolehlivost vozu a malá spotřeba.
Mám dvě možnosti- katalyzátor vykuchat a zavařit, nebo vyměnit.
O ty peníze za nový katalyzátor až tolik nejde (seženu kompletní od JMJ za 3800,-).
Mechanik v servisu řekl jednoznačně vymlátit- je to prý starý čmouďák, ale nerad bych z toho měl avii.
Co radí zkušení?
- Gromin
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nový katalyzátor, nebo bez?
Tak jsem si hledal informace jestli může provoz bez katalyzátoru nějak ovlivnit chod motoru.
Vzhledem k tomu, že k mému překvapení motor TDDI nemá lambda sondu ani žádné další snímače ve výfukovém potrubí bude nejspíše jenom auto hlučnější a víc smrdět.
Možná pozitiva ve zrušení katalyzátoru jsou větší výkon, sportovnější zvuk (je to výhoda?) a rychlejší akcelerace.
Příští rok mě čeká STK, tak mám dlouhou dobu na eventuelní montáž nového KAT.
Pokud tedy nedostanu nějakou podstatnou informaci měnící můj náhled na věc asi jej nechám s klidným srdcem vymlátit.
Vzhledem k tomu, že k mému překvapení motor TDDI nemá lambda sondu ani žádné další snímače ve výfukovém potrubí bude nejspíše jenom auto hlučnější a víc smrdět.
Možná pozitiva ve zrušení katalyzátoru jsou větší výkon, sportovnější zvuk (je to výhoda?) a rychlejší akcelerace.
Příští rok mě čeká STK, tak mám dlouhou dobu na eventuelní montáž nového KAT.
Pokud tedy nedostanu nějakou podstatnou informaci měnící můj náhled na věc asi jej nechám s klidným srdcem vymlátit.
- stand
- Zkušený
Taky bych jej vymlátil 

- Jardak
- Test driver
Po vymlácení katalizátoru, bude auto víc smrdět, hlučnost zůstane zhruba stejná. Pokud byl starej katalizátor zanesenej, tak po vymlácení se výkon trochu zlepší.
Co zkusit sehnat jinej jetej? Myslím, že pasuje i TDCi.
Co zkusit sehnat jinej jetej? Myslím, že pasuje i TDCi.
je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia kombi 1,4 TDI 70 kW 2008
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
- Gromin
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Sice už jsem zákazníkem vrakoviště, ale zrovna u tohohle sortimentu se mi to nechce riskovat.
Vzhledem k tomu, že stávající katalyzátor už zjevně nefunguje jak má tak to kravál dělá stejně a smrdí to taky. Protože jsem si myslel, že ten plechovej zvuk z výfuku jsou jen uvolněné žáruvzdorné plechy kolem potrubí tak už tento stav přetrvává přes rok (a prošel jsem i přes emise). V době, kdy byl nejspíše KAT ok jsem měl ale emise prokazatelně lepší.
Zatím vše směřuje k demontáži KAT (zatím jsem neslyšel důvod proč ne).
Vzhledem k tomu, že stávající katalyzátor už zjevně nefunguje jak má tak to kravál dělá stejně a smrdí to taky. Protože jsem si myslel, že ten plechovej zvuk z výfuku jsou jen uvolněné žáruvzdorné plechy kolem potrubí tak už tento stav přetrvává přes rok (a prošel jsem i přes emise). V době, kdy byl nejspíše KAT ok jsem měl ale emise prokazatelně lepší.
Zatím vše směřuje k demontáži KAT (zatím jsem neslyšel důvod proč ne).
- Jardak
- Test driver
Podle mýho názoru emise projdeš i bez katu, protože se měří pouze kouřivost a tu si myslím, že katalizátor nesnižuje.
je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia kombi 1,4 TDI 70 kW 2008
- fplisek
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Z TDCi nepasuje, nebo dá se tam nacpat, ale pak nepasuje spodní držák na motoru, na TDCi je příruba na turbu posunutá víc k převodovce. Neřeš to, katík vymlať a budeš mít klid 

Ford Focus 1.8 TDCi 85kW + Bluefin, K&N, IC z FoFoII, Silver, 17" Wolf, Eibach, RS nárazník, xenony, nivelace, ostřiky, ST vyhřívané sedačky, vyhřívané čelní sklo, 4x el. okna, digi klima, BC, el. šíbr, tempomat, alarm: Galerie

- Gromin
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
To jste mi ale moli říct, že to bude řvát jako píchlá svině 
Ode dneška je tedy katalyzátor vymlácený. Když se jede v klidu tak o moc hlučnější není, ale když se tomu při akceleraci naloží tak z toho mám závoďák.
Může to být i tím kraválem, ale přijde mi, že se to líp sbírá do otáček. Až proběhne testování a taky až se uklidním (zatím mě ten zvukový doprovod dráždí ke šlapání na plyn) tak dám vědět jaký to má vliv na spotřebu.

Ode dneška je tedy katalyzátor vymlácený. Když se jede v klidu tak o moc hlučnější není, ale když se tomu při akceleraci naloží tak z toho mám závoďák.
Může to být i tím kraválem, ale přijde mi, že se to líp sbírá do otáček. Až proběhne testování a taky až se uklidním (zatím mě ten zvukový doprovod dráždí ke šlapání na plyn) tak dám vědět jaký to má vliv na spotřebu.
- fplisek
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Až takový rozdíl to je? Mě se teda nezdálo, nemáš třeba uvolněnou přepážku v tlumiči, že by tam řinčela?
Ford Focus 1.8 TDCi 85kW + Bluefin, K&N, IC z FoFoII, Silver, 17" Wolf, Eibach, RS nárazník, xenony, nivelace, ostřiky, ST vyhřívané sedačky, vyhřívané čelní sklo, 4x el. okna, digi klima, BC, el. šíbr, tempomat, alarm: Galerie

- Gromin
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Tak původní zvukový doprovod turba byl způsoben nedovařeným svárem tělesa katalyzátoru. Borcům v servisu se to nechtělo sundavat z auta, tak kam nedosáhli, tam nechali díru... Naštěstí v jiném servisu již opraveno a hlučnost nyní skoro stejná jako před demontáží katalyzátoru.
Včera jsem byl na emisích a ty prošly naprosto v pořádku. Naměřená průměrná kouřivost 0,82 a dovolená 1,7.
Včera jsem byl na emisích a ty prošly naprosto v pořádku. Naměřená průměrná kouřivost 0,82 a dovolená 1,7.