Z čeho postavit domek?

Moderátor:Quickie
Odpovědět

Z čeho postavit domek?

1.Zděný(cihla,ytong)
78
68%
2.Montovaný – Canaba
3
3%
3.Systém Durisol
5
4%
4.Dřevostavba
28
25%

Celkem hlasů: 114

Bomiňo
Junior
Junior

Re: Z čeho postavit domek?

Příspěvek od Bomiňo » 21.03.2010 11:51

Rendy, Ty jsi nějaký zarytý odpůrce zateplení?! O jakých plísních mluvíš? Kde se přesně vyskytují? A když máš (a kamarádi) barák z porothermu, jistě máš vyřešeny všechny tepelné mosty a na jakou maltu to máš vyzděné? A o moc víc pracovních operací na novostavbě na zateplení fasády (oproti klasice) taky nevidím.
Už jsem tady ty příspěvky místy nemohl jen číst.... :cry:
Ford S-Max 07/2015, 1,5 EB, 118 kW , Titanium,červená Ruby
Ford Focus kombi 1,6 74kw Ghia, 07/2006, Tango red - prodáno

Rendy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rendy » 21.03.2010 11:55

Zateplují se chlévy z betonu maštale z popela a když moje přízpěvky nemůžeš číst tak je nečti a zkus si odsunout nábytek od stěn a kuchynskou linku(jestli máš zateplenou maštal) a budeš se možná divit 8O
ford focus 1,8i/2002/st křídlo/panther-schwarz met./folie bruxafol/trend.

https://imageshack.us/

Bomiňo
Junior
Junior

Příspěvek od Bomiňo » 21.03.2010 12:05

Sory, ale nemyslel jsem jen Tvoje příspěvky a zatím na Tebe budu na rozdíl od Tebe hodný a prosím Tě o zodpovězení mých otázek.

Rendy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rendy » 21.03.2010 12:11

Bomino,nebudu se s Tebou dohadovat co je lepší,dražšší,levnější a pod.,mám to tak,protože mi to poradil ten kdo se v tom vyzná a nestaví nějaké kurníky,ale baráky za až 100 mega,hádat se nechci a jen jsem řekl jak se to dělá někde a každej at si to udělá po svém :wink:

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 21.03.2010 12:27

a uz tady mame dalsi "dychajici" domy :mrgreen: boze co tady se melou za blbosti, to s Vasim dychajicim domem nemusite ani vetrat, on to vydycha za Vas :lol: Urcite mate i dychajici vnejsia a vnitrni omitky, ze ... na Ytongu neni nic spatneho, na zatepleni taktez ne. Kvuli tomu, ze nekdo spatne zatepli ytong, navic treba mokry, a ejhle ono mu to plesnivi tak ho odsoudime. Ono je jenom potreba podivat se po duvodech tech vami uvadenych plisni. Kdy konecne lidi pochopi, ze to neni jenom o placnuti jakehokoliv EPS na cokoliv, jenom aby se nekomu delala lip fasada, a pak kvuli plisnim obecne zavrhovat zatepleni.

Mimochodem, problem s vlhkosti nemusi nastat jenom u zatepleni, ale i u te Vasi 44cm cihelne zdi bez zatepleni. Staci aby vodni pary, ktere ve vzduchu jsou, narazily na studenou plochu nebo konstrukci, jejiz teplota je rovna nebo nizsi nez teplota rosneho bodu (zavisi na teplote a vlhkosti), vysrazi se na takove plose a vytvori kondenzat. Nezalezi vubec na tom jestli se potkaji ruzne materialy a dojde k tomu i v nezateplenem cihlovzduchu.

priklad 1: cihlovzduch 44cm, venku 0°C, uvnitr 20°C, vlhkost cca 50% a rosny bod cca 10°C. V tomto pripade bude kondenzovat voda priblizne uprostred zdi a pokud bude tato situace trvat dele tak se tam bude voda hromadit a casem muze zpusobit problemy.
priklad 2: cihlovzduch 30cm + 20cm EPS zvenku, venku 0°C, uvnitr 20°C, vlhkost opet 50% a rosny bod cca 10°C. V tomto pripade bude rosny bod v mene nez polovine polystyrenu (priblizne v 8cm hloubce), ale protoze je EPS podstatne mene nasakavy a propustny pro vodni paru, tak se nebude hromadit a zpusobovat problemy v nosnem zdivu.

Krome toho, ze zkondenzovana vodni para muze narusovat nosne konstrukce, ma take zasadni vliv na tepelne izolacni vlastnosti materialu. Pokud tedy v te cihle bude kondenzovat a hromadit se, bude dale zhorsovat jeji tepelne izolacni vlastnosti.
FORD Focus 1.6 16V, r.v.04/00, 5-dv. stříbrná MOONDUST, K&N, REMUS
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 21.03.2010 12:36

"protože mi to poradil ten kdo se v tom vyzná a nestaví nějaké kurníky,ale baráky za až 100 mega" takze Vam to urcite i nalezite odduvodnil a vysvetlil, proc zateplovat chlev z betonu a mastale z popela, ale ne rodinne domy... predpokladam, ze to byl urcite Vas dobry znamy... mimochodem ty chlevy z betonu zacinaji byt docela v mode
Obrázek

Bomiňo
Junior
Junior

Příspěvek od Bomiňo » 21.03.2010 12:39

Stigi , jako bych to napsal já, máš úplnou pravdu.
Rendy, jestli někdo staví kurník za mega nebo za 100 mega nemá na kvalitu provedení od firmy žádný vliv,firma i svépomoc musí stavět vždy tak, jak je to dané. A nezlob se na mě, ale ty plísně budou asi případ z Tvého blízkého okolí (?), když to tak znáš .
Normálně přes zeď prochází do 5 procent vzduchu, takže o nějakém nedýchání nemůže být řeč, protože hlavní výměna vzduchu v domě probíhá větráním a "netěsnostmi" v oknech a dveřích.
Jinak, já mám za sebou kolem 23 tisíc metrů čtverečních provedených zateplení budov, většinou RD vlastníma rukama .

Rendy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rendy » 21.03.2010 12:52

Vidím,že jsem tady na odstřel,jasny dnes je v modě zateplování,živí se na tom hromada lidí a tím pádem je to cool,ale někdy si v zimě zkuste chytnout rukou na venkovní nezateplenou zed z betonu popele a porothermu a pochopíte proč se chlévy a maštale musí zateplovat a izolační vlastnosti porothermo kde je několik příčěk vduch cihla vzduch se nedají s betonem a slisovanym prachem srovnávat,ale vidím,že je to tu samej odborník tak to nemá cenu cokoliv říkat a Damon at si vybere. :wink:

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 21.03.2010 14:04

zase tady srovnavate nesrovnatelne... vase argumentace typu nezatepleny beton je chladnejsi jak cihlovzduch je opravdu unikatni, na to nemusim na tu zed sahat. Izolacni vlastnosti betonu jsou oproti cihlovzduchu opravdu "nulove" proto se taky zatepluje. Pochopte, ze u vicevrstveho zdiva by mela kazda cast plnit svuj ucel - viz. vase chlevy - co ma nest at nese a co ma splnit izolacni vlastnosti at plni.

Jen pro Vasi informaci, soucinitel tepelne vodivosti λ [W/m.K] a soucinitel prostupu tepla U [W/m2K] jednotlivych materialu (cim nizsi hodnata tim lepe)
YTONG P2-400 30cm λ=0.110 U=0.3452
POROTHERM 30cm λ=0.23 U=0.6783
POROTHERM 44cm λ=0.174 U=0.3705
POROTHERM 50Hi λ=0.09 U=0.18

Izolacni vlastnosti vami uvadeneho lisovaneho prachu (ytong?) se nedaji s porothermem opravdu srovnat, souhlasim s Vama. 30cm Ytong je porad lepsi jak 44cm cihlovzduch, vcetne ceny. Pri pouziti Ytongu 25cm + EPS dostanu budete navic parametrama uplne jinde. A to opravdu nejsem propagator ytongu, berte to jako priklad. To stejne plati pro vsechny vicevrstve skladby.
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 21.03.2010 18:13

Rovněž nejsem propagátor Ytongu, ale ještě přidám další argument - mrkněte na vlastnosti Ytongu Lambda P2-350: 37,5 cm λ=0,085 U=0,26 popř. 50 cm λ=0,085 U=0,2.
Tady už není třeba ani zateplovat :idea:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 21.03.2010 19:01

s Lambdou je trochu problem v pripade, ze by se nekdo rozhodl jeste dodatecne zateplit, tady pripada do uvahy potom jedine multipor
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 21.03.2010 22:04

Zateplovat u Lambdy možná stojí za úvahu jen u tloušťky 37,5 cm a to bych ještě váhal zda to má smysl (poměr cena/výkon), u tloušťky 50 cm dle mne naprostá zbytečnost (při kvalitním provedení hrubé stavby se to už považuje témeř za pasiv) :wink:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 21.03.2010 22:41

ja mam hebel 37,5cm , okna dvojskla , strop tramecky a nahore 16cm izolace (vata ) , podlaha 5cm polystyren ,pred 14lety jedine technologie ktere byly na trhu , nikdy jsem ztraty ani zatepleni neresil , v soucasne dobe mam cca 35000kc plyn , elektrika cca 19-21000kc - topi se plynem a ohrev vody je plyn jinak svetla sporak elektrika , bez krbu a rozvodů vzduchu .

tu cenu jsem myslel asi komplexne umerne zastavene ploše , a nebral bych to ze si vetsinu clovek udela sam protoze , jak jsem zjistil ten kdo to dela denne , tak zna ruzne figle a ty ja nevim a pak bud to trva vecnost nebo je to udelane spatne . takze treba vzduchotechniku bych asi nechal na firmu a to same na perlinku , a na pridelanej polystyren mi to nikdo delat nebude .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Boban
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boban » 21.03.2010 22:45

JJá sem pro dřevostavbu, nízký jak vejškou tak energeticky, pro mě do budoucna jasná volba.

PeS
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od PeS » 21.03.2010 23:00

stigi píše:priklad 1: cihlovzduch 44cm, venku 0°C, uvnitr 20°C, vlhkost cca 50% a rosny bod cca 10°C. V tomto pripade bude kondenzovat voda priblizne uprostred zdi a pokud bude tato situace trvat dele tak se tam bude voda hromadit a casem muze zpusobit problemy.

Krome toho, ze zkondenzovana vodni para muze narusovat nosne konstrukce, ma take zasadni vliv na tepelne izolacni vlastnosti materialu. Pokud tedy v te cihle bude kondenzovat a hromadit se, bude dale zhorsovat jeji tepelne izolacni vlastnosti.
Tenhle argument je obvyklý a v podstatě logický, ALE potom by úplně všechny objekty které tu byly až do dneška postaveny měly trpět problémy s kondenzací vody v konstrukci - když není na fásadě dost tlustá izolace z něčeho paro-nepropustného tak by to mělo vždy kondenzovat v konstrukci nebo v izolaci. A netrpí, takže to spíš vypadá že se žádný velký tok vlhka zkrz zeď prostě nekoná, že to je hodně teoretická možnost, ovšem často zmiňovaná jako podpůrný argument pro zaizolování baráku EPS.

Odpovědět

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“