startér na xenonech

Karoserie, světla, lak ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Richi

startér na xenonech

Příspěvek od Richi » 20.10.2006 09:46

Zdravím,
v servisu v Praze mi tvrdí že když mi občas nenastartuje startér xenonu svetlo že se musí vyměnit celý xenon za 17tis! (na mondeo) podle mě je to blbost, dá se vyměnit pouze startér?
Dík za radu.

Jezek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jezek » 20.10.2006 13:17

Z podpisu není jasné jaký máš ročník.
Ale pokud máš ten poslední hranatý typ, tak zapalovací modul je umístěný ve světle, kam se nedostaneš. Sklo je přilepené silikonem a jde to oddělat jen za použití násili a poškození tělesa.
Jsi si tak jistý, že to dělá zapalovač? Kontroloval jsi výbojku a Steuergeraet?(to je ta kostka vzadu na víčku). Ta se stará o řízení hoření výboje ve výbojce.
Já bych to vzal proměřit nějakému šikovnému elektrikáři, zkontroloval výbojku a zkusil prohodit ten steuergeraet. Pak máš jistotu že jde o zapalovač.
Pokud To je opravdu zapalovačem tak máš docela problém. Pak už jen zkusit rozdělat a vyměnit za nějaký jiný sehnaný z vrakáče.
To co ti řekli hoši od forda,je jejich standartní vyjádření. Oni neopravují, pouze vyměnují.
Ford focus kombi ZETEC E 1.8 16V, (85kW) r.v.2000,černý
Obrázek

Richi

2002

Příspěvek od Richi » 20.10.2006 17:21

r.výroby je 2002, elektřikáři jsem to dal a ten řekl že je vše ok takže nevidí jinde problém, světlo v zásadě svítí pouze občas musím vypínač otočit víc krát než se ten jeden xenon rozsvítí, každopádne pokud jsem správne pochopil co jsem na svetle videl tak startér je venku a šel by vyměnit, spíš je otázkou zda se dá koupit nový startér nebo pouze sehnat z vrakáče ...
Díky.

Jezek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jezek » 20.10.2006 18:33

Možná by to chtělo fotku abysme každý nemluvil o něčem jiném, tak to zkusím popsat.
Ta kostka z hliníku přišroubovaná na víčku, které se odklápí aby jsi se dostal dovnitř je Steuergeraet (řídící jednotka) která při otočení vypínače dává signál Zuendgeraetu(zapalovači) který je umístěný vedle víčka uvnitř světla,směrem k blatníku (je to taková plastová bílá krabička z které vedou drátky do té červené objímky v které je výbojka.
při zapálení dává řídící jednotka signál aby zapalovač vygeneroval vysoké napětí (řádově tisíce voltů) po zapálení oblouku klesá napětí asi na 80 V.
Takže problém může být buď v řídící jednotce která je přišroubovaná zvenku, nebo v tom zapalovači.
Ta řídící jednotka se dá jedině někde na vrakáči, nevím o tom, že by se to prodávalo zvlášť. Zkus sehnat nějaké světlo z bouraného auta, třeba s rozbitým sklem nebo ulámanýma packama upevnění do auta a zkus to přehodit.
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 21.10.2006 20:39

ja kdyz jsem mel moznost koupit xenon - tak na focuse byl jen obal bez traf a starteru a na mondeo byl kompletni chybelo jen trafo co je na viku . jinak byl kompletni , takze pokud mas to hlinikove trafo vadne tak jde vymenit pokud neco jineho tak budes muset opravdu koupit cele svetlo
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Jezek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jezek » 21.10.2006 22:14

Jen na doplnění, xenony pracují na principu master-slave tzn. vždy levé světlo je řídící a ovládá to pravé.
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 22.10.2006 00:12

ale asi ne u focuse . u mondea nevim
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :

Jezek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jezek » 22.10.2006 08:17

To Foki:
Proč myslíš?
Princip je u všech výrobců světel podobný (Automotive Lighting,VISTEON, VALEO, KOITO)a světla se připojují do standartizovaných sběrnic do auta.
Zvenku nic nepoznáš, pravé světlo je zrcadlové k levému,má taky řídící jednotku, ale liší se zapojením kabelového svazku ve světle.

P.S. Dověděl jsem se od kolegy, že na Mikuláše budete mít v Lišově střelecké manévry. Je v klubu historických palných zbraní a prý se to koná u vás tak dvakrát do roka. Tak pouklízej fokusy aby nedošly úhony
:D
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 22.10.2006 19:41

tak myslis kdyz odpojim levy ze prestane svítit prave ?
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :

Jezek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jezek » 22.10.2006 20:28

Byla by to asi konina kdyby kvůli závadě na levém světle přestalo svítit pravé,to jsem nemyslel, koneckonců pojistky jsou udělané tak aby vždycky nějaká část auta svítila,ale co se týče automatické nivelace (naklápění) obou světel, ta je řízená levým světlem.

Schválně to zkus. Nechci se přít, ale minimálně to ber ode mne jako námět na pokus. :D
Obrázek

Satas

Xenony

Příspěvek od Satas » 18.01.2007 21:27

Ahoj,hoši zabývám se xenony už přeš 8 let,mondeo má zdroje od AL.Kdo potřebuje poradit,opravit či nějaký díl neni problem.

Odpovědět

Zpět na „Karoserie“