Stanley_vy píše: 02.02.2021 22:42.....Závodní stravování nadale povoleno a pokud vím, neni nijak omezena jeho forma......
https://covid.gov.cz/situace/zamestnani ... stravovani
Na stránce je také dotaz k tomuto tématu, zda musím mít roušku. Odpověď:
ANO, každá osoba musí mít ve stravovacím zařízení ochranu úst a dýchacích cest. Výjimku samozřejmě představuje samotná konzumace pokrmů.
A vidíš tam snad u někoho roušku? Nemají ji ani ti, kteří si jídlo evidentně teprve objednávají a nemá ji ani číšník, který u jejich stolu přijímá objednávku.
Jinak ta pravidla jsou samozřejmě sepsána šalamounsky, protože o obsluze / číšnících se tam nic nepíše. Je tam pouze věta "
strávníci musí být vyzýváni informačními materiály k dodržení odstupu ve frontách alespoň 2 metry". Z ní ale tak nějak chápu, že závodní stravování v jídelně by správně mělo vypadat tak, jak bych si v době epidemie představoval. Tedy měl by tam být výdejový pult, ideálně například s ochranným plexisklem, kde by strávníkům bylo podáno jídlo o které si řeknou a na tácu by si to jídlo sami odnesli ke stolu. Pak by poslední věta o frontě také dávala smysl, protože než by na ně došla řada, stáli by ve frontě a dodržovali 2m odstupy.
Na té fotografii samozřejmě nic takového není, prostě klasická restaurace s číšníky, kde se nedodržují ani základní hygienická, protiepidemická opatření v podobě roušek.
Takže asi tak. A to je to, co mě vadí. Na jedné straně se vyvolení sejdou v restauraci hotelu i s krajským náčelníkem policie. Ta kontroluje restaurace v okolí, avšak kolem této jezdí bez povšimnutí, zatímco někdo jiný natočí normálně z venku záběry, na kterých jsou za oknem vidět obsluhující číšníci (samo že bez roušek). Pak je tu legální restaurace poslanecké sněmovny, kde se závodní stravování realizuje také za pomoci číšníků a žádná pravidla zde neplatí.
Na straně druhé my, co pracujeme manuálně a v terénu, máme maximálně možnost vystát si frontu u nějakého výdejového okénka restaurace a pak si to sníst venku na mrazu a nebo nějak v autě. U nás ve městě je i velká jídelna, která není klasickou restaurací s obsluhou ale vezmu si tác, u výdejového pultu řeknu a dostanu co chci, postupuji k pokladně kde zaplatím a pak si jdu sednout k nějakému volnému stolu. Ovšem i ta je nyní vládními opatřeními zavřená. Přitom nejde o klasickou restauraci a klidně bych ji označil za závodní stravování, byť nepatří konkrétnímu podniku pro jeho konkrétní zaměstnance. Zákazníky jsou ale minimálně z 90% právě lidi, kteří jsou v práci a mají tu možnost si sem dojet na oběd. A takových je mnoho, ať už z různých institucí a nebo dělníci z různých staveb, údržby silnic atd. atd.. Ano, také zde funguje výdejové okénko, no a sněz si to kde chceš. Přitom při dodržení rozestupů a dalších zásad, například nutnost obsadit max. 50% kapacity stolů a tak podobně (místa je tam opravdu více než dost), by to mohlo bez problémů a rizik fungovat naprosto normálně, aby se člověk mohl najíst i v práci jako člověk. A pak člověk nemá být nas*anej. A všichni se diví, že některý lidi na dodržování některých opatření poněkud rezignovaly. Nějak jsem zatím nikde nenašel nějaký vědecký výzkum, který by dokazoval, že vir si vybírá jenom ty "poddané" ale vládnoucím garniturám se vyhybá.