aktuálně řeším kvalitní upgrade především předních brzd na STčko. Prošel jsem si různá fóra, inzerce výrobců a oslovil jsem i zástupce firem AP Racing a Pumabild v UK.
Má vize je následující:
- upgradovat především přední brzdy s cílem zvýšit odolnost proti vadnutí (fading) především na okruhu a opakovaném tvrdém brzdění
- využít maximum prostoru ve standardních 18´´ ST kolech (tzn. instalovat brzdové kotouče s maximálním průměrem)
- použít výhradně 2 dílné, dělené brzdové kotouče (lepší tepelná odolnost oproti 1 dílným sériovým), minimalizace prostupu tepla směrem k ložisku kola
- použít výhradně kotouče z kovaného materiálu s drážkami nebo kombinací drážka / vrtání
- osadit brzdové desky fungující v podstatě ihned po vyjetí, bez nutnosti zahřátí, ale současně takové, které nebudou při tvrdém brzdění příliš rychle ubývat a současně nebudou odebírat příliš rychle materiál z kotoučů - optimálně např. desky Ferodo 2500 nebo 3000
- vyměnit standardní hadice za pancéřové
- použít sportovní brzdovou kapalinu
- sladit systém se zadními brzdami tak, aby předek nebyl "přebržděný" a zachoval se tovární brzdící poměr mezi předkem a zadkem auta
- dodržet aktuální rozpočet - tzn. vejít se do cca 60.000,- Kč
Ze zatím získaných možností mně v současné době vycházejí cca 4:
AP Racing - brzdový kit CP6628-1004 (343 x 28 mm, drážkované kotouče CG12/ dur.střed, třmeny typ CP6600, desky tvar CP6627D51 - materiál APF404, radiální uchycení třmenu)
BREMBO - brzdový kit 1A1.6012.A (4 pístkový A Group family - identický pouze s větším rozměrem pístků se používá v Octavia Cupu, drážkované nebo vrtané kotouče o průměru 328 mm, radiální uchycení třmenu)
PUMABILD.UK - 6ti pístkový brzdový kit, dělené vrtané kotouče o průměru 360 mm
WILWOOD - brzdový kit řady "Street Performance" - model "Superlite 6R Big Brake Front Brake Kit", 6 pístků, radiálně uchycené třmeny 6 SL Superlite, průměr kotoučů od 12,88 do 14´´ (firma garantuje použitelnost u velikosti kol 17 i 18´).
Cenově jsou nejdražší Bremba (64.925,- Kč + DPH), na 2. místě AP Racing (61.631,- Kč + DPH), americké Wilwood vycházejí cca na 55.000,- Kč + DPH a PUMABILD jsou nejlevnější - cca 43.000,- včetně DPH.
U AP Racing však negarantují, že kit bude na 100% pasovat do standardních 18´´ ST kol - poslali mi papírovou šablonu, kterou po vytištění bude nutno proměřit vnitřek kola - osobně si myslím, že je tam ale nedostanu

Máte - li někdo zkušenosti se seriozním, kvalitním upgradem brzd na STčku (nemám na mysli např. pouze výměnu brzdových desek nebo výměnu kotoučů za vrtané, ale o stejném rozměru), budu rád za všechny zkušenosti a poznatky. Je to přece jen dost peněz a chci se rozhodnout pro konkrétní typ brzd po důkladném zvážení

Za všechny užitečné rady, zkušenosti a doporučení předem díky....

Bob, Praha