Máte někdo zkušenosti s čipováním Focuse 1.8 TDCi 100ps?
Zkušenosti nemám, ale na stránkách
http://www.tipcars.com (v archivu) jsem četl následující příspěvek, který se týká TDCI a známým problémem s turbem. Odkaz na stránku bohužel nelze vložit.
Ford Focus 1,8 TDCi
U tohoto motoru se překvapivě problémy vysokotlakých čerpadel common-railu od firmy Delphi takřka neprojevil, rozhodně daleko méně, než u 2,0 TDCi ve Fordu Mondeo. Jak však focusy přicházejí do let a kilometrů, tak se stále častěji setkáváme s vadnými vstřikovači, kterým samozřejmě neprospívá také nekvalitní nafta. Dle její jakosti a způsobu používání se životnost vstřikovačů pohybuje od 100 do 200 tisíc km, víc však ne, i kdybyste si pro ní jezdili přímo do rafinerie. Projevují se hlavně dva typy závad vstřikovačů. Za prvé nadměrný zpětný tok, kdy přestane těsnit malinký kuželový ventilek uvnitř vstřikovače. To pak motor náhle ztrácí výkon, obvykle se rozsvítí kontrolka diagnostiky. K odhalení této závady je potřeba naložit tak ve dvou tisících plný plyn k vyvolání maximální dodávka paliva, doporučuji provádět na čtvrtý rychlostní stupeň. Za druhé mohou být unavené ovládací solenoidy, takže injektory nestíhají předvstřik. Následkem je tvrdý chod, vyšší kouřivost a nižší výkon. TDCi je normálně dost tiché, rachotit jako starý fiat vážně nesmí. Zatímco před pár lety byly závady vstřikovačů CR vážnou ránou pro majitele vozu, tak nyní již nové od Delphi pořídíte za ceny něco přes 4000 Kč a navíc startují jejich opravy, několik diesel servisů již má k tomu potřebné vybavení. Je potřeba si uvědomit, že na výměnu vstřikovačů měl vždy každý diesel právo, injektory CR samozřejmě nejsou výjimkou. Dalším problémem u 1,8 TDCi je zanášení EGR ventilu, který se zde mění i s částí plastového sacího potrubí, takže je dost drahý. Sklony k praskání rozvodového řemene má tento motor zhruba stejné, jako TDI od VW. Jeho vyšší spotřeba je faktem, málokdo s tímto motorem jezdí za méně, než 6,5 l/100 km, já jsem s ním vždy míval spotřebu ještě o litr vyšší. Zejména v zimním období je nárůst apetitu citelný, protože tento motor má litinový nejen blok, ale i hlavu válců (což prokazuje konstrukční původ v osmdesátých letech), na jejíž prohřátí se spotřebuje více energie. Zakazuji zvyšování výkonu tohoto motoru (čipování), anžto zvýšené tepelné namáhání pak nevydrží výfukové svody a kroucením přestanou těsnit s hlavou.