Příspěvek
od Eidž » 03.10.2011 06:21
1. k příměru boty vs pneu
U nás ve firmě si člověk, co pracuje venku, může vybrat:
- buď 1x zimní boty, 1x letní boty
nebo
- 1x celoroční
Zajímavé je, že víc vydáváme celoroční. Ona kotníková bota Goratex s membránou není špatná volba...
2. k testům
nejsem přesvědčen, že testy ADAC cca 2 roky zpět, co jsem přečetl, vybrali vhodné vzorky pro testování.
Tak, jako v zimní či letní pneu lze vybrat dobrou/špatnou, drahou/levnou pneumatiku, tak volba celoročních je jaxi vždy do těch levných.
3. praktická zkušenost s Formanem (roční nájezd cca 15 tis. km, 90% cesta Pardubice - Hradec)
letní gumy, vzorek spíš 3 mm, uježděný sníh, nakloněná rovina, a nerozjedu se.... na letních fakt 1 cm sněhu a tragédie.
zimní gumu - čerstvý sníh 10 cm při cestě v noci z kina - pohoda. Tedy jel jsem pomalu, ale auto sedělo, neplavalo.
Pak celoroční - a opět 10 cm břečka a pohoda. Auto sedělo.
Já za sebe, svůj styl jízdy, svoji trasu, auto Forman, svůj roční nájezd - celoroční dobrá volba.
4. Chtěl bych vidět test ADAC, kde v létě budou testovat vítěze zimní pneu a celoroční.
Samozřejmě, že guma píská dřív, než "tvrdší" letní směs, ale zimní má lepší adhezi, tj. líp přenáší výkon. Otázku je, jak v létě.
Já si myslím, že i v létě přenese výkon líp, jen míra opotřebení není košér. Proto výrobce tuto lepší směs dá do období zimy.
5. Pneu na náklaďák se v našich podmínkách dělí jen na záběrový vzorek a vodící vzorek Směs je stejná. Kdyby by dali fakt zimní gumy, tak přejede republiku a může měnit pneu....
A to je ad 4 - prostě směs na gumu, která je měkká a přilnavá je daň za to, že se guma rychle sjíždí.
Moje domněnky - klíčový je vzorek. Předchozí zkušenost s Volhou 21, kterou vlastnil táta, tak byla o vzorku. Směs se dělala jedna. A zajímavostí bylo, že protektor z Půchova (dnes známo pod značkou Matador), vzorek takové kostičky, bez vodícího pruhu, byla super guma na spotřebu, jízdní vlastnosti. Od tohoto vzorku stačilo dát zátěž do kufru a sněhové řetězy byly zbytečnost.
Proto, pro nájezd cca 8 tis. km ročně, trasa 1 km domov - školka a zpět, pak nákup 4 km a zpět, do toho cesta do města 6 km a zpět mi přijde přezouvání jako luxus.
Na druhou stranu, nechci manželce pořídit něco, co je fakt rizikový.
Z přečtení příspěvků mám pocit, že lidi co neměli celoroční, ale četli o tom, tak jsou zásadně proti. A pak jsou zde Ti, co do toho šli a jsou spokojení.
Nicméně, skutečně objektivní testy ADAC, neproběhly. Vždy jen porovnání, kdy je jasný výsledek.
Za 14 dní jdu na polygon do Vysokého Mýta, tak zkusím zjistit, jaké zkušenosti mají tam. Kolega říkal jediné - blbě nahuštěná pneumatika znamená výrazně horší vlastnosti.
Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno