Svetelny senzor a svetla denneho svietenia

Odpovědět
peterkos2
Nováček
Nováček

Re: Svetelny senzor a svetla denneho svietenia

Příspěvek od peterkos2 » 02.05.2010 14:44

johny_b píše:Zdravim, rad by som sa spytal, ci niekto z vas nevie o nejakom elektronickom obvode/suciastke, ktory by mohol byt zaradeny do obvod pre oneskorenie zapnutia svetiel. V podstate by som rad vyriesil zapinanie svetiel pred startom.

Moj predpoklad zapojenia je asi taky (laicky): cez pin 1-26 sa vysle signal / spoji sa obvod a zopne sa rele ktore je doplnene do obvodu (poistka sluzi ako ochrana zrejme), zapnu sa svetla a to hne po spojeni obvodu (otoceni kluca). Neviem ci je to technicky mozne a spravne, ale keby sa medzi tie piny pripadne niekam inam umiestnilo zariadenie ktore vie oneskorit cas pre zopnutie rele, stacilo by mi to na start motora...

Uvazujem ako laik, takze sa tesim na nejake komentare a opravy mojej uvahy...dakujem :)
Možno je zbytočné týmto sa zaoberať,keďže štartér pri štartovaní berie cca 150A a svetlá berú do 10A.Nedávno som si tež spravil premostenie PIN 1a26 dal relé a funguje perfektne
Ford Focus II 09/2005 combi 1,6TDCI Duratorq bez DPF tmavá zelená metalíza

ginno
Nováček
Nováček

Příspěvek od ginno » 31.05.2010 12:25

Zdravim, zatim jsem se tu presne nedozvedel, v závislosti na jakých podmínkách se automaticky spínají světla v režimu automat u FOFO II FL? Funguji i za svetla jako pro denni sviceni, nebo jak tu nekdo psal, po nekolika minutach po nastartovani ve dne zhasnou (ja tohle zatim nezpozoroval, ale nerad bych zjistil, ze treba po pul hodine jezdim bez svetel :) ). Predem diky

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 31.05.2010 12:36

že ty si to tu vobec nečital? len copy > paste svojho prispevku, ktorý som ti zamkol

v tomto vlákne je všetko popísané, čítaj

Dzefer
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Dzefer » 31.05.2010 12:37

auto svetla u FF II FL funguju perfektne. Nemusis sa o ne vobec starat.
Ked je dostatok svetla, vypne sa vsetko okrem prednych svetiel, ktore idu na zmenseny vykon. Poznas to ale iba tak, ze ti niekto bude prepinat vypinac svetiel z normalnej polohy do auto.
Ak je svetla malo (tma, tunel, dlhy podjazd), zapnu sa hlavne svetla na 100% + vsetko ostatne osvetlenie + stlmi sa vnutorne osvetlenie podla toho, ako to mas nastavene + rozsvieti sa kontrolka svetiel na pristojovke. Ja s tym jazdim uz skoro dva roky a na ovladac svetiel som snad ani nesiahol. Super vychytavka.

quickie, ja som mu to zhrnul 8)

ginno
Nováček
Nováček

Příspěvek od ginno » 31.05.2010 15:30

to Quickie: priznavam se, jsem vinen, cetl jsem jen kazdou druhou stranu, ale uz jsem to nasel, tudiz timto beru dotaz zpet. :wink:
to Dzefer: diky !! To jsem vubec netusil, skoda, ze to neni takto sikovne popsane v manualu, tam je jen jedna veta. Hned to vyzkousim.
Jen nevim presne co myslis timto: "+ stlmi sa vnutorne osvetlenie podla toho, ako to mas nastavene". Myslis tim pristrojovku nebo co se da nastavit?
Jinak jsem pročital zpetne, jak jste tady resili svetla denniho sviceni (snizeny vykon prednich a bez zadnich obrysovych svetel). Tak nejak to pred dvema lety na foru vysumelo. Mate nejake nove poznatky co se tohoto tyce? Jak se na to tvari policajti.... Funguji tedy ty přední světla na snizeny vykon skutecne jako "plnohodnotna" světla pro denní svícení a policie v SK i CZ je toleruje?

edit: sakra, tak me pres den vubec nesviti, zkusim se podivat jestli tam nechybi rele a pojistka (ad zirafak) nebo nevim co s tim..

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 05.06.2010 00:34

stlmenim osvetlenia myslel dzefer nastavenia jasu pre budiky a podsvietne tlacitka.

ta zmena intenzity stretavacich svetiel pri dennom svieteni funguje az od FL08. dovtedy to nerobilo.
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

ginno
Nováček
Nováček

Příspěvek od ginno » 06.06.2010 12:06

ja prave mam FL09, ale je z Nemecka, tak mozna proto neni denni sviceni

Forfoc
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Forfoc » 06.06.2010 13:02

ginno píše:ja prave mam FL09, ale je z Nemecka, tak mozna proto neni denni sviceni
Denní svícení, které se zde popisuje (poloha auto= svítí jen přední světla+ostatní se rozsvítí, pokud je světla málo(nutný senzor světel) -tunel, podjezd, šero atd. není sériově u žádného Focuse. Zprovoznění si udělal každý sám (relé+propojení pinů).
Něco jiného je denní svícení, které se v Česku prodává a je součástí výbavy. Zde se po nastartování rozsvítí všechna světla a svítí stále ať je jasno nebo tma.
Ford Focus Kombi Titanium-X 1.8 92kW Duratec HE , FL 2008, Silver Moondust
Měl jsem: Ford Focus 1.6 74kW r.2006 Aquarius Blue
ObrázekObrázek

Matej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Matej » 10.06.2010 07:38

Matej píše:
lukino1984 píše:Z

Ja si myslím že na jednom z mojich obrázkov je zrejmé o aký konektor na pin 26 použiješ. Je to bežný nožový konektor .Ten druhý je problém a kúpiť sa nedá len rozobrať nejakú svorkovnicu . Ale na fore sa ponúka aj pomoc ,tak čo sa trápiš ,čítaj ,stačí požiadať.
Dodatočne po mojich skúsenostiach som našiel na nete obchod kde sa dajú kúpiť OBD dutinky ale aj objímky 6315 pre výrobu prepojovacieho kabelu. Je nutné použiť v každom prípade vodič s prierezom 1,5mm2 a k tomu vhodné krimpovacie kliešte. Všetko najdte tu :http://www.autokabel.cz/
FORD-Focus C-MAX 1.8TDCi Ghia

kako
Nováček
Nováček

Příspěvek od kako » 12.06.2010 22:06

Konecne aj mne sa podario prist na svietenie denneho svetla. Mam Trend takze nemam osademe kontakty na relatko. Rozobral som pod pristrojovkou kryt a vybral zapinac svetiel. Podarilo meranim
prist nato, ze ked prepojim dve drotiky co ovladaju relatko prednych svetiel svietia mi len predne svetla bez ostatnych svetiel. Nevyhodu ma to, ze ked zapalovanie je zapnute zapinac svetiel polohe 1 -parkovacky svietia aj velke svetla. Pri vyp. zapalovania funguje normalne. Aby som pripadne ak by ma policia zastavili co pochybuje ze by prisli nato dal jeden vypinac co ten prepoj prerusim a vseto funguje po starom. Aj v pripade studenych startov v zime mozem svetla vypnut. Ktomu treba len dva drotiky a jeden vypinac financne zanedbatelne.
Fofo 2, combi, strieborny, 1.6 TDCI 66 kw, r.v. 05

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 12.06.2010 22:57

šikula :palec_nahoru:
ja mam na to isté v podstate jeden modul, ktorý som kúpil za nejakych 7 €
len neviem ovplyvniť to čo píšeš, tie štarty v zime

Dzefer
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Dzefer » 13.06.2010 06:11

ja tiez startujem so zapnutymi svetlami. Ked si zoberes, ze svetla odoberaju +-110W, tak je to prud do 10A. Takze uplne zanedbatelne v porovnani so stovkami A, co odobera starter. Eru 120 - tiek uz mame za sebou :D

Matej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Matej » 15.06.2010 00:24

[
Dodatočne po mojich skúsenostiach som našiel na nete obchod kde sa dajú kúpiť OBD dutinky ale aj objímky 6315 pre výrobu prepojovacieho kabelu. Je nutné použiť v každom prípade vodič s prierezom 1,5mm2 a k tomu vhodné krimpovacie kliešte. Všetko najdte tu :http://www.autokabel.cz/[/quote] Toto už neplatí !!!!

Dnes som mal možnosť vidieť a zároveň aj použiť originál konektory z havarovaného vozu. Bohužial tie náhradné sa originálu ktoré som mal použité podobajú len čiastočne. Najväčší problém je u pinu 1. Na originál svorkovnici sú tri veľkosti. Pin 1 je stredná veľkosť a najviac sa mu podobá "MX-94518-0201/K Female terminal HNF SN 1-2.5mm zetronic" tento :
http://www.tme.eu/sk/katalog/kablov__-k ... e%3D2%2C20 pre pin 26 tento :MX-94512-0200/K Female terminal F 6,3 1-2,5mm
http://www.tme.eu/sk/katalog/kablov__-k ... meters%3D1
Bohužial nemal som možnosť urobiť obrázky originálu ale odkaz na web by mal postačovať.Takže v originálu (ako som pôvodne uvádzal )(sorry) sa nejedná o dutinku a kolík ale o plochý "male" a "female" konektor. Dodatočne chcem ešte dať návod na to že odpojením svorkovnice sa nie len zakóduje rádio ktoré je potrebné po pripojení odkódovať ale je nutné znovu naprogramovať vysúvanie skiel dverí na jeden dotyk.Treba držať páčku hore až sa vysunie celé sklo pri zapnutom zapalovaní v polohe 1 a potom ešte 3x páčku podvíhať hore a je to o.k. Tým uzatváram z mojej strany diskusiu na toto téma.
FORD-Focus C-MAX 1.8TDCi Ghia

andydy1
Junior
Junior

Příspěvek od andydy1 » 17.06.2010 09:25

zdravim, v sobotu som bol na navsteve u znamich a ako som cuval z dvora tak mi sesterka krici ze mi nesvietia svetla pozrel som na vypinac a bol v polohe auto tak som sa pousmial a myslel som ze si robi zartiky ale ak na mna zacali auta blikat tak som uz vedel ze nieco nie je v poriadku prisiel som domov a nedalo mi tak som hned pozrel do poistkovej skrinky a skontroloval som poistku bola ok a ako som ju daval spet tak svetla zasvietili no a myslel som ze tym to haslo ale vcera idem a zase na mna blikaju tak zase som otvoril poistkovu skrinku a zistil som ze ked porusam tym prepolovacim kablikom tak vtedy to blbne tak som to poriadne podotlacal tie piny a dufam ze je to ok ale stale mam divny pocit ci svietim
1,6 tdci 80kw GHIA original navi denso+tv+dvd+cuvacia kamera
Obrázek

Dzefer
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Dzefer » 17.06.2010 09:55

na mna neblikaju, ale normalne na krizovatkach kricia, ze mi nesvietia zadne svetla. Myslia si, ze nesvietia ani predne, tak stiahnu okno a vykrikuju cez okno. Toto sa mi stalo uz niekolkokrat, co s tym? Prvemu som to este vysvetloval, ostatnym uz len hovorim, ze je to v poriadku.

Odpovědět

Zpět na „Focus - karoserie 2004 - 2011“