tuto informaciu beriem v suvislosti s vyssie spomenutou informaciou o monopole Slovnaftu za cisto propagacnu akciu. pretoze to, ze ked tankujete na Shell normal 95 tankujete benzin zo Slovanftu nie je vymysel, bohuzial. zatial co ked tankujete niektory premiovy, nema z toho Slovnaft nic. preto su podobne informacie v ich zaujme. faktom ale je, ze v samotnom navode na obsluhu vozidla (kolko ludi to cita, ktovie? :o) vyrobca pise, ze neodporuca tankovat benzin s vyssim oktanovym cislom. preto je stale otazka vlyvu na zivotnost alebo opotrebenie motora namieste...Dzefer píše:podla mna je to presne tak, "caro" tych benzinov bude skor v aditivach, nie v oktanovom cisle. Neviem to momentalne najst, ale cital som clanok od niekoho zo slovnafu kde vysvetloval, ze je uplne zbytocne spalovat 100oktanovy benzin motorom, ktory bol nastaveny na 95-ku. Neviem, ci tam dokonca netvrdil, ze v niektorych pripadoch moze mat 95kovy motor pri spalovani 100okt. benzinu nizsi vykon.
co sa tyka kvality a placebo efektu, urcite to nie je tak. ja sam viem niekedy povedat, ze benzin, ktory som natankoval bol dobry alebo zly, aj ked tankujem tiez len normal 95 na Shell. ale niekedy natankujem v Trnave, niekedy v Ziline, podla cesty. nie vzdy citit rozdiel, ale bezne sa stane, ze niekedy po natankovani motor doslova chcipa, inokedy ozije. a to je ten isty benzin. takze pokial niekto citi rozdiel pri vyssich oktanoch moze to byt rozdiel v oktanoch, alebo len rozdiel v kvalite (cistote). kazdopadne ale to nie je len vymyselny dojem.
osobne by som ocakaval, ze auto pojde lepsie, ale mam obavu prave z toho mozneho negativneho vplyvu, hlavne pri starsom motore. toto sa v ziadnych testoch nerozobera :o( kazdy riesi len zvyseny vykon :o(