Příspěvek
od Culex42 » 15.07.2009 10:34
Nedavno ozivena a zakmnuta tema o aditivach do nafty mi pripomenula moje starsie patranie, tak sa chcem spytat, ci nemate niekto viac informacii. Ide o benziny s vyssim oktanovym cislo, resp. ine "premiove" benziny na cerpacich staniciach.
Najprv poviem, ze by som nechcel rozoberat vyssi vykon s rastucim oktanovym cislom, kedze tuto temu povazujem za vyriesenu. (Podla testov ADAC su tieto bezniny urcene motorom s vyssim kompresnym pomerom a pre beznych motoristov nemaju ziadny vplyv na zvysenie vykonu. Ma niekto ine informacie ?)
Co by som chcel rozobrat je kvalita, resp. povod tychto benzinov. Kedysi mi totiz napadlo, ked som vsade pocuval o monopole Slovnaftu (pripad SK, neviem, ako je to v CZ), ze ako to teda je. Mame tu znackove pumpy, ale benzin je stale zo Slovnaftu ? Trochu som vtedy patral, aj spolu s chalanmi z portalu natankuj.sk a aj podla ich informacii by to malo byt takto.
Benzinove cerpadla a spolocnosti prevadzujuce franchise na svoje znacky su povinne nakupovat benzin a naftu od firmy Slovnaft v nejakom minimalnom podiele. Bohuzial, tento podiel je pre beznych zakaznikov utajeny a nevedeli ho zistit ani oni. Faktom teda je, ze pri kupe bezneho 95 oktanoveho benzinu na ktorejkolvek pumpe to bude z vacsej casti stale benzin zo Slovnaftu a nejaka cena naviac nie je za kvalitu (Shell ci OMV) ale len za znacku. (Aj samotna kvalita sa vsade lisi, podla testov casto dokonca vyhravaju v kvalite mensie "znacky" a "firmy". Kvalita totiz zalezi vzdy na prevadzkovatelovi pumpy, hlavne pokial je to system franchise. Pumpa proste nie je Shell alebo OMV, je to vzdy nejaky Jozko alebo Janko, ktory to ma namalovane na zlto-cerveno alebo modro-zeleno. Viem to podla seba, lebo sa snazim tankovat na Shell-kach a auto sa vzdy sprava inak, ci natankujem na Shell-ke v TT, ZA, PB, MT alebo TN.). A hlavne na kvalitu a nekvalitu je tu ine vlakno.
Prave preto tieto zahranicne firmy prisli s bezninmi s vyssim oktanom, aby sa nemiesali do monopolu Slovnaftu a mohli predavat svoj importovany benzin.
Jedna otazka je, ci mate nejake aktualne informacie k tmto skutocnostiam.
Dalsia otazka je, co sa stane, ak zacnem napriklad do svojej skoro 10 rocnej 1.6-tky tankovat napriklad 98 oktanovy benzin ?? Opakujem, nie kvoli vykonu, ale kvoli predpokladanej vyssej kvalite, kedze tento benzin by mal byt original Shell. Co sa stane ? Moze to mat negativny vplyv na motor ?
Naposledy upravil(a) Culex42 dne 15.07.2009 10:49, celkem upraveno 1 x.